Curtea de Justitie a Uniunii Europene: Taxa de poluare descurajeaza punerea in circulatie a unor vehicule de ocazie cumparate...

Publicat în Februarie 14, 2014

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxembourg considera ca ordonanta privind taxa auto din ianuarie 2012 incalca legislatia europeana. Potrivit unor juristi, sunt discriminatorii taxele incasate in 2012 din cauza suspendarii din legea 9/2012 a platii taxelor pentru inmatriculare interne. Aceste taxe ar trebui restituite daca cetatenii care le-au platit vor deschide procese. In ce priveste perioada  ianuarie 2013 - martie 2014 (cand a fost introdus timbrul de poluare), Curtea a sublinat ca legea aplicata in acest interval aduce o modificare esentiala care inlatura discriminarea.


Despre obligația de confidențialitate a avocatului în privința informațiilor luate la cunoștință din dosarul de urmărire penală

Publicat în Februarie 14, 2014

1. Potrivit art. 94 al. 5 din noul Cod de procedura penala[1], “In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinţa cu ocazia consultarii dosarului”. In prealabil, art. 94 al. 1-4 arata, in esenta, ca avocatul are acces la dosar in faza de urmarire penala, cu anumite restrictii, ce tin de buna desfasurare a procesului penal.


Efectele noilor Coduri Penale la Curtea de Apel

Publicat în Februarie 14, 2014

Curtea de Apel Cluj a oferit presei o statistica referitor la efectele aplicării noilor Coduri Penale la instanţele din circumscripţia sa.

Astfel, în prima săptămână după intrarea în vigoare a noilor Coduri Penale, instanţele de executare din raza Curţii de Apel Cluj au dispus punerea în libertate a unui număr de 11 persoane ca urmare a incidenţei legii penale mai favorabile, ne informeaza Biroul de presa al Curţii de Apel Cluj.


ICCJ. Clauză abuzivă cu privire la comisionul de risc

Publicat în Februarie 14, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condiţiile în care funcţia şi destinaţia comisionului de risc nu au fost evidenţiate în contractul de credit, este abuzivă clauza prin care se reglementează dreptul băncii de a percepe acest comision, întrucât, într-o astfel de situaţie, orice consumator se află într-o poziţie dezavantajată faţă de bancă, fiind în imposibilitate reală de a negocia acest comision.


2 ani de activitate

Publicat în Februarie 14, 2014

Astazi, echipa Codrean, Iusco si Asociatii - Societate Civila de Avocati, implineste 2 ani de activitate. Va multumim voua, colaboratorilor si prietenilor nostri, alaturi de care ne dorim sa fim multi ani de acum inainte!


ANAF a publicat in Ordinul privind angajarea raspunderii in solidar a administratorilor care au provocat insolventa unei firme

Publicat în Februarie 14, 2014

Numarul foarte ridicat de insolvente provocate intentionat a facut ca Fiscul sa caute solutii in vederea limitarii lor. In 4 februarie, ANAF a publicat in Monitorul Oficial acest Ordin privind angajarea raspunderii in solidar  a administratorilor care au provocat insolventa unui debitor la bugetul de stat si neplata impozitelor si taxelor. Persoana impotriva careia se va angaja raspunderea in solidar poate sa prezinte intr-un termen de maxim 30 de zile, orice alt document considerat util in apararea acestuia. Acest termen este unul ce nu poate fi prorogat, iar depunerea de documente ulterioare nu se ia in considerare, se arata in document.